Gambian Children in het nieuws op Gambiaanse tv

Tijdens het jaarlijkse bezoek in april/mei 2016 is er een bijzondere bijeenkomst georganiseerd (Joint Ceremony). Alle gesponsorde studenten van de 5 scholen, hun ouders, leerkrachten en schooldirecteuren konden elkaar ontmoeten. Er was een belangrijke afvaardiging aanwezig van diverse organisatie zoals o.a. mrs. Binta Sidibeh (directeur van de Gambiaanse Vrouwenorganisatie), mrs Sameena Azam van de Jammeh Foundation.
Van de bijeenkomst werd verslag gedaan door de Gambiaanse televisie. Wilt u het gehele nieuws item zien, klik dan hier. Om de gehele speech, gehouden door de voorzitter van de stichting (Caroline Schaap) te lezen, klik dan hier.

Brabants echtpaar brengt auto voor Gambian Children First naar Afrika

Persbericht dec 2015 van dhr. P. Spapens en mevr. H. van Schooten

 Opbrengst deelname aan Antwerpen Banjul Challenge voor beroepsopleiding meisjes

Brabants echtpaar brengt auto voor Gambian Children First naar Afrika

Het Brabantse echtpaar Hennie van Schooten (61) en Paul Spapens (66) brengt in maart 2016 een tweedehands auto naar Gambia. De 4×4-auto wordt geveild in Banjul, de hoofdstad van Gambia. De volledige opbrengst is bestemd voor projecten van de Nederlandse stichting Gambian Children First. Deze stichting richt zich op de scholing van jonge vrouwen en alleenstaande moeders zodat die in hun eigen onderhoud kunnen voorzien.

De tocht naar Afrika wordt gemaakt als deelnemer aan de Antwerpen Banjul Challenge. Dit is een tocht van 7.000 kilometer dwars door de Sahara naar Gambia. Aan deze tocht kan door iedereen worden deelgenomen met een tweedehandsauto of motor. In Banjul worden de voertuigen per opbod verkocht. De opbrengst gaat naar hulpprojecten in Gambia. De reis wordt door de deelnemers zelf betaald.

Het Brabants echtpaar koos voor de stichting Gambian Children First omdat het overtuigd is van het belang van het scholen van meisjes. In een land als Gambia zijn het de vrouwen die de ontwikkeling vaak letterlijk bij elkaar werken. Beroepsonderwijs in Gambia is niet gratis. Met hulp van Gambian Children First worden de jogneren opgeleid tot onder meer naaister, secretaresse en administratief medewerker. In het schooljaar 2015-2016 worden 45 studenten in staat gesteld deze opleidingen te volgen. De stichting bestaat sinds 2002. Sedertdien heeft de stichting voor een totaalbedrag van €150.000 aan hulpgeld in Gambia besteed.

De Antwerpen Banjul Challenge wordt in 2016 voor het tiende jaar op rij georganiseerd. In die tijd zijn in totaal 298 auto’s en 14 motoren door 658 vrijwilligers naar Banjul gereden. De totaalopbrengst van al deze voertuigen samen was 444.865 euro. Uit deze cijfers blijkt dat de Antwerpen Banjul Challenge een groot succes is als hulpproject voor Gambia.

De Challenge wordt georganiseerd door een onafhankelijk vzw (Belgische stichting) die hiervoor de ervaring van tien jaar inzet. De goede doelen die voor ondersteuning in aanmerking komen worden nauwgezet gecontroleerd. In Gambia wordt samengewerkt met een plaatselijke organisatie die de goedkeurig heeft van het land. Deelnemers worden in de gelegenheid gesteld in Gambia de hulpprojecten te bezoeken.

Zij hebben een unieke ervaring op een lowbudget-manier. Het is moeilijk de exacte kosten per persoon aan te geven. Om een idee te krijgen. Gemiddeld kost een tweedehandsauto die naar Gambia wordt gebracht 1.500 euro. 500 euro wordt besteed om de auto geschikt te maken voor de reis. Aan reiskosten is men ongeveer 1.500 euro per persoon kwijt. Dat is inclusief alles, ook de terugvlucht naar Brussel of Amsterdam.

Meer informatie: www.gambianchildren.nl en www.antwerpenbanjul.com.